Als docenten, onderwijskundigen en leden van verschillende commissies bemerkten we dat er vaak onvoldoende zicht is op het curriculum. Leerdoelen, leeruitkomsten, toetsen en andere informatie staat vaak in losse bestanden, die pas voor een grootschalige curriculumherziening, de accreditatie of een inspectiebezoek enigszins overzichtelijk worden gemaakt.
Het gebrek aan overzicht zorgt vaak voor een gebrek aan inzicht: zo ontstaat er onvoldoende samenhang tussen vakken, zijn er onbedoeld veel summatieve toetsen of komen bepaalde eindtermen of competenties te veel of juist te weinig aan bod. Daarnaast is vaak onvoldoende duidelijk welke gevolgen eventuele wijzigingen van een vak of toets hebben voor de rest van het curriculum.
Met Curriculum in Beeld bieden we dat inzicht. Dat doen we enerzijds door de data helder te visualiseren en interactief te maken. Anderzijds doen we dat door onderwijskundige principes zoals backward design en constructieve afstemming te integreren in de opzet van de tool en aanvullend materiaal zoals video’s. Op die manier kun je als team samen leren en innoveren en komen tot nog beter onderwijs!