Zicht op het leren

Stop met het gebruik van losse Word- en Excel bestanden en ga aan de slag met Curriculum in Beeld, dé tool om zicht te krijgen op en te bouwen aan het onderwijs.

Een visuele en interactieve weergave van het curriculum, gemaakt om dagelijks gebruikt te worden. Geen losse eilanden, maar samen werken met en aan een krachtig curriculum!

Overzicht

Creëer overzicht. Weet wanneer en hoe er wat wordt geleerd en getoetst. Zoom in op een specifieke week of zoom uit naar alle leerjaren.

Doelen en uitkomsten

Zorg voor een goede afstemming tussen de verschillende leerdoelen en leeruitkomsten in de vakken, projecten, leerlijnen en periodes.

Toetsing

Heb zicht op het toetsprogramma. Weet wanneer en op welke manier verschillende doelen en uitkomsten worden getoetst, wat de weging is, etc.

Actief aan de slag

Werk als team samen, actief aan én met het curriculum. Maak onderbouwde keuzes voor doorontwikkeling en werk zo samen aan onderwijskwaliteit.

Onze partners

Bouw samen aan het curriculum

Werk vanuit backward design aan een curriculum met constructieve afstemming tussen de doelen, toetsing en leeractiviteiten. Werk als school of opleiding samen aan een krachtig curriculum. Voor het VO, MBO, HBO en WO.

Docenten

Ontwerp vakken, modules of projecten op een gestructureerde manier. Ga vanuit overzicht met elkaar in gesprek over de doelen, toetsing en leerlijnen en maak zo doordachte keuzes voor het onderwijs. Sla daarbij relevante informatie zoals notities en plannen op, zodat alles op één plek staat.

Studenten en leerlingen

Geef studenten en leerlingen zicht op hun leerproces. Geef hen zelf inzicht in wanneer en hoe welke leeruitkomsten of leerdoelen aan bod komen, hoe deze worden getoetst en wat de weging er van is. Help studenten en leerlingen om vanuit het overzicht doordachte keuzes te maken.

Commissies

Controleer en adviseer als examencommissie, toetscommissie of curriculumcommissie het vormgeven van het onderwijs. Heb zicht op het toetsprogramma en de verdeling van de leerdoelen en leeruitkomsten. Bekijk alle onderdelen van het OER of PTA in één helder, visueel overzicht.

Managers

Help teams krachtig, duurzaam onderwijs te ontwerpen. Heb zicht op hoe de visie en het beleid op onderwijs en toetsen worden vertaald naar het curriculum. Geef teams de controle en het overzicht over het onderwijs: geen statisch bestand op een drive, maar een curriculum dat leeft!

Inzicht in het leerproces

Heb zicht op de data per module of vak. Visualiseer het toetsprogramma.
Heb inzicht in de intensiteit. Exporteer data als het OER of PTA.

Ontwerp een krachtig leerproces

Ontwerpen

Vorm op een interactieve manier vakken, leerlijnen, modules of thema’s op basis van de leerdoelen of leeruitkomsten.

Plannen

Geef per vak, module of leerlijn aan wanneer en hoe formatieve en summatieve beslissingen vallen.

Analyseren

Analyseer de doelen, toetsen, intensiteit, een dekkingsmatrix en andere om zicht te krijgen op het curriculum.

Instructievideo's

Ontwikkelingen als programmatisch toetsen, formatief handelen en flexibilisering vragen om een goede afstemming tussen de doelen, toetsing en leeractiviteiten. Geen losse eilanden, maar een krachtig, samenhangend en geïntegreerd (Wiliam, 2013). Om daar bij te ondersteunen is Curriculum in beeld voorzien van instructievideo’s en tekstuele toelichting op basis van onderwijskundige inzichten. Deze gaan bijvoorbeeld over hoe je leerdoelen of leeruitkomsten formuleert of over formatief handelen in het curriculum. Op die manier werk je samen aan een krachtig curriculum én aan de professionalisering van het team.

Mogelijkheden

Flexibel

VO, MBO, HBO, WO, vakken, modules, leerlijnen, leerdoelen, leeruitkomsten etc. Benoem zelf de onderdelen.

Zoek en vind

Weten waar een bepaald doel een bod komt? Of hoe vaak een bepaalde toetsvorm voorkomt? Doorzoek het hele curriculum.

Alle relevante informatie

Studiepunten, wegingen, soorten toetsen, doelen, periode(s), etc. Bekijk alle relevante informatie van de verschillende vakken.

Filter data

Binnen een bepaalde periode weten welke competenties of eindtermen aan bod komen? Of welke toetsvorm? Filter de data.

Op maat gemaakt

Een 1 jarige master, 3 jarige mbo, 4 jarige ho of 6 jaar vwo. Vakken of modules. 2 of 4 periodes. Het is allemaal mogelijk.

Nieuw of bestaand

Laad het bestaande curriculum in of ontwerp een geheel nieuw curriculum. Werk aan het huidige of nieuwe curriculum.

Exporteer en importeer

Exporteer data naar een pdf, Excel of Word bestand of importeer data op dezelfde manier.

1 week of 4 jaar

Kijk op verschillende niveaus. Zoom in op een specifieke week of zoom uit om het gehele curriculum te bekijken.

Beheer en support

Regel zelf het functioneel beheer en laat het technisch beheer en de bijbehorende support aan ons over.

Meertalig

Curriculum in Beeld is zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Engels, en meer talen volgen.

Geen handleiding

Curriculum in Beeld spreekt voor zichzelf en is erg makkelijk om te gebruiken. Een handleiding is niet nodig.

Waarom kiezen voor Curriculum in Beeld?

Als docenten, onderwijskundigen en leden van verschillende commissies bemerkten we dat er vaak onvoldoende zicht is op het curriculum. Leerdoelen, leeruitkomsten, toetsen en andere informatie staat vaak in losse bestanden, die pas voor een grootschalige curriculumherziening, de accreditatie of een inspectiebezoek enigszins overzichtelijk worden gemaakt.

Het gebrek aan overzicht zorgt vaak voor een gebrek aan inzicht: zo ontstaat er onvoldoende samenhang tussen vakken, zijn er onbedoeld veel summatieve toetsen of komen bepaalde eindtermen of competenties te veel of juist te weinig aan bod. Daarnaast is vaak onvoldoende duidelijk welke gevolgen eventuele wijzigingen van een vak of toets hebben voor de rest van het curriculum.

Met Curriculum in Beeld bieden we dat inzicht. Dat doen we enerzijds door de data helder te visualiseren en interactief te maken. Anderzijds doen we dat door onderwijskundige principes zoals backward design en constructieve afstemming te integreren in de opzet van de tool en aanvullend materiaal zoals video’s. Op die manier kun je als team samen leren en innoveren en komen tot nog beter onderwijs!

Check de video 👇

Contact


  Online demo

  Enthousiast geworden en benieuwd of Curriculum in Beeld jouw school of opleiding kan helpen bij het ontwikkelen van krachtig onderwijs? Neem contact op via het contactformulier, dan plannen we samen een demo in.

  Direct contact

  Liever een kop koffie, presentatie op locatie of heb je een andere vraag?

  06 193 37 715

  info@curriculuminbeeld.nl